Programma’s

Een Nieuwe Wereld

Het programma Een Nieuwe Wereld werd gemaakt in roerige tijden. Publiek en kunstenaars konden elkaar niet ontmoeten om gezamenlijk kunst te beleven. Inmiddels lijkt alles weer te mogen, maar roerige tijden blijven het. Met dit programma willen we toenadering zoeken waar afstand houden gewoonte werd. Een symfonisch werk in de huiskamer en twee nieuwe composities vol hoop en toenadering.

Onze sopraan saxofonist David Cristobal Litago transformeert de 9e symfonie van Antonin Dvorák (‘’Uit de nieuwe wereld’’) naar een monumentale versie voor acht saxofoons. De heimwee en hoop uit de 9e symfonie verbeelden nu de verloren vrijheid die we zo vanzelfsprekend vonden en tegelijkertijd kijken we reikhalzend uit naar de herovering ervan. Dit iconische werk wordt geflankeerd door twee nieuwe stukken van de jonge veelbelovende componisten Orkun Agir en Sarah Neutkens. De Nederlands-Turkse componist Orkun Agir schreef een compositie die gaat over het samenbrengen van westerse en niet-westerse culturen en klanken. Het octet sluit af met het dromerige September van Sarah Neutkens.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de speciale steun van het Cultuurmakersfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Norma Corona Fonds.

CANTO OSTINATO

Simeon ten Holt (1923-2012)

NS8 speelt de razend populaire Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een zorgvuldig geselecteerde set noten ontwikkelt zich via 8 monden, langs 16 handen en 80 vingers. Op een organische manier worden ritme en melodie complexer en weer eenvoudig, luidruchtiger en weer kalm, nadrukkelijk en weer sereen. De musici volgen elkaar of nemen juist eigen initiatief in een schijnbaar eindeloos spel. NS8 maakte, met goedkeuring van de erven Ten Holt, een versie van lucht en kleppen. Hoewel het stuk gerekend wordt tot de minimalistische muziek omschreef ten Holt het zelf liever als een ‘genetische code’.

CANTO IN FLOW

Canto Ostinato in beweging

De geliefde muziek van Simeon ten Holt spelen we al een aantal jaar en op alle mogelijk locaties. In Canto in Flow krijgt het stuk nog een extra dimensie die het publiek letterlijk fysiek ondergaat; klassieke muziekliefhebbers bewegen en ademen met de flow van de muziek, yogi’s laten zich in de sequens leiden door de harmonische ontwikkeling van de Canto. Ervaren yogadocent Daphne Koken begeleidt het publiek met en zonder kennis van yoga door een organische yoga-les die zich laat sturen door de spanning en ontspanning van de muzieknoten.

INFLUX

Muziek van Reich, Glass, Andriessen en Clerc Parada

In deze voorstelling bouwt NS8 voort op het idee dat ze met choreografe Wubkje Kuindersma heeft opgezet en waarin het Octet experimenteerde met het effect van beweging op de muziek door ruimtelijke plaatsing en verschuiving van de musici. Speciaal voor Festival Classique 2019 maakte Astrid Boons een choreografie die ons en de muziek over het podium laat schrijden, sluipen, golven, stromen en hollen. Het publiek zit rondom en hoort de noten steeds vanuit een ander perspectief. INFLUX benut alle hoeken en gaten van een concertlocatie en creëert ter plekke een live-surround-sound.

Go to top
X