Programma’s

Een Nieuwe Wereld

Symfonie op zakformaat, ontstaan tijdens een pandemie. Inmiddels zijn we op het wereldtoneel een schokkende hoeveelheid opschudding, conflict en rampspoed verder. Deze reuring verdeelt en heerst, terwijl de schoonheid van diversiteit ons juist zou kunnen redden. Laten we het voorbeeld volgen van het Trans-Atlantische muziekspektakel waarmee Antonin Dvorak werelden verbond. David Cristóbal Litago transformeerde de 9de symfonie van Dvorak (‘uit de Nieuwe Wereld’) naar een monumentale versie voor acht saxofoons. Dit iconische werk wordt geflankeerd door nieuwe muziek van Orkun Agir en Sarah Neutkens, speciaal geschreven voor het Nederlands Saxofoon Octet.

CANTO OSTINATO

Simeon ten Holt (1923-2012)

NS8 speelt de razend populaire Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een zorgvuldig geselecteerde set noten ontwikkelt zich via 8 monden, langs 16 handen en 80 vingers. Op een organische manier worden ritme en melodie complexer en weer eenvoudig, luidruchtiger en weer kalm, nadrukkelijk en weer sereen. De musici volgen elkaar of nemen juist eigen initiatief in een schijnbaar eindeloos spel. NS8 maakte, met goedkeuring van de erven Ten Holt, een versie van lucht en kleppen. Hoewel het stuk gerekend wordt tot de minimalistische muziek omschreef ten Holt het zelf liever als een ‘genetische code’.

CANTO IN FLOW

Canto Ostinato in beweging

In Canto in Flow krijgt het stuk nog een extra dimensie die het publiek letterlijk fysiek ondergaat; klassieke muziekliefhebbers bewegen en ademen met de flow van de muziek, yogi’s laten zich in de sequens leiden door de harmonische ontwikkeling van de Canto. Een ervaren yogadocent begeleidt het publiek met en zonder kennis van yoga door een organische yoga-les die zich laat sturen door de spanning en ontspanning van de muzieknoten. 

SKANDAL


Wat is er tegenwoordig nog schandalig? Zijn we vrij van taboes of worden we juist langzaam weer bekrompen? In 1913 dirigeerde Arnold Schönberg in Wenen het Skandalkonzert met werken van componisten uit de Tweede Weense School. De muziek was expressionistisch en modern en het publiek totaal geschokt. De toehoorders sloegen aan het rellen en het concert werd voortijdig beïndigd. NS8 maakt met Muziektheatercollectief KASSETT een voorstelling die misschien verontrust, maar de de doorleefde shock gegarandeerd tot saamhorigheid leidt. Op het programma o.a. Verklärte Nacht van Schönberg en Langsamer Satz van Webern. Daarnaast zoeken we met componist Thomas Beijer naar een taboe dat om doorbraak vraagt. Wat shockeert ons nog?

INFLUX

Muziek van Reich, Glass, Andriessen en Clerc Parada

In deze voorstelling bouwt NS8 voort op het idee dat ze met choreografe Wubkje Kuindersma heeft opgezet en waarin het Octet experimenteerde met het effect van beweging op de muziek door ruimtelijke plaatsing en verschuiving van de musici. Speciaal voor Festival Classique 2019 maakte Astrid Boons een choreografie die ons en de muziek over het podium laat schrijden, sluipen, golven, stromen en hollen. Het publiek zit rondom en hoort de noten steeds vanuit een ander perspectief. INFLUX benut alle hoeken en gaten van een concertlocatie en creëert ter plekke een live-surround-sound.

Go to top
X